Steka köttet perfekt

En härlig köttabit

En härlig köttabit

Det är en konst att bereda köttet på precis det sätt som du vill att det ska vara. Alla är olika och har olika smaker. Vissa gillar när köttet är blodigt och att det verkligen dryper av köttsaft, andra gillar ett mellanting där köttet är lite rosa medan andra gillar när köttet är helt genomstekt. Visst kött, som kyckling, ska vara genomstekt, och i vissa lägen också fläskkött och fisk. Det här med olika tillagningsstadier gäller kanske framför allt nötköttet. Och förståeligt så, det är nötköttet som passar bäst och smakar godast i olika stadier.

Det lättaste du kan göra som kock är att känna på texturen på köttet när det tillagas. Genom att känna efter hur stramt köttet känns så kan du bedöma hur tillagat det är. Själva tillbakastudsen som känns när du klämmer lätt på det visar på hur det är tillagat. Ju mindre studs du får, desto mindre tillagat är det och känns det extremt stramt så kan du vara säker på att det är tillagat helt igenom.

Men det finns ju massa moderna verktyg som man kan använda sig av idag. Köttermometern är ett mycket välkommet inslag, något som gått från att enbart höra hemma i storköken, till att finnas i var och vartannat hemmakök. Det har gjort att många svenskar har blivit väldigt bra på att laga kött, vilket jag är väldigt glad för. Det enda man behöver förhålla sig till då är temperaturen och det är olika temperaturer som gäller för olika tillagningsstadier. Jag tycker absolut att du ska testa en termometer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.